Príspevky

Prečítajte si užitočný príspevok o našom tovare

Cínový šperk

2044

Je vyrobený väčšinou z polodrahokamu, skla, ale použitým materiálom môže byť aj keramika, drevo a iné pevné materiály, ktoré znesú vysokú teplotu pri spracovaní. Cín je veľmi tvárny, dobre taviteľný materiál. Používajú sa tri druhy šperkárskeho cínu. Cín s podielom olova, cín bezolovnatý a cín s podielom striebra. K výrobe šperkov z cínu sa ďalej používajú drôty rôznych priemerov, môže to byť drôt medený, mosadzný aj strieborný, medený alebo mosadzný plech. Často tiež vídame cínové šperky dozdobené komponentmi z obyčajného kovu. Starostlivosť o cínový šperk nie je nijako náročná, cín je materiál trvanlivý a ak je šperk dobre a kvalitne vyrobený, vydrží pekný veľmi dlho. Na ošetrenie jeho povrchu ihneď po výrobe je nutné použiť olejový antioxidačný prípravok-  šperk nebude šednúť a strácať lesk. Cínové šperky sa nenamáčajú dlho vo vode- pri kúpaní ho treba odložiť no cínované prstene pri umývaní rúk nemusíte odkladať- umytie rúk znášajú  úplne bez problémov. Po čase sa ale častým namáčaním môže postupne zodrieť patina. Raz za čas je dobré šperk znova uložiť do antioxidačného oleja, ktorý je bežne dostupný – v potrebách pre Tiffany techniku. Prípadne šperk antioxidantom aspoň preleštiť. Ak šperk práve nenosíte, má sa ukladať do krabičky, aby sa na ňom neusadzoval prach, ktorý ide zo záhybov potom zle vyčistiť. Čoho sa vyvarovať pri nákupe cínového šperku? V poslednej dobe možno vidieť veľké množstvo cínových šperkov v rôznych cenových reláciách i v rôznej kvalite. Nie vždy platí, že to čo je veľmi drahé, musí byť zákonite dobre vyrobené, ale u cínového šperku a šperkov všeobecne, by som rozhodne odporučila nešetriť. Radšej si priplatiť za naozaj kvalitný šperk od preverených predajcov.


Pre človeka, ktorý sa v cínovaní nevyzná - môže byť niekedy ťažké  posúdiť, či je šperk naozaj dobre vyrobený. Preto pár rád, na čo si dať pozor:

  • - kameň v šperku by nemal mať praskliny, ani iné viditeľné vady
  • - šperk by mal vyzerať pevne a ak je použitý tenký drôt, bude sa šperk čoskoro deformovať
  • - kameň by nemal byť v cíne usadený iba za pomoci medenej olepovacej pásky, pretože je potom veľké   riziko, že čoskoro vypadne
  • - použitý drôt by mal byť dokonale zacínovaný, aby nepresvitala jeho farba. To sa často deje u medeného drôtu a nevyzerá to pekne. To isté platí aj pre použitie kovových komponentov. Ak sú k šperku iba pripájané a nezacínované, nechytí na nich patina a zo šperku potom gýčovito "svieti"
  • - aj zadná strana šperku by mala byť začistená, patinovaná a dobre vyleštená, to bohužiaľ väčšinou zistíte, až keď Vám šperk dorazí domov, ale je možné sa na to výrobcu vopred opýtať. Ak nie je zadná strana hladká a "čistá", môže sa vám potom šperk zachytávať o oblečenie a ničiť ho
  • - zo šperku nesmú trčať ostré drôty, všetky ostré hrany musia byť starostlivo zbrúsené, inak sa môže stať, že sa o šperk bolestivo poraníte
  • - ak sú na šperku ako zdobenie použité guľôčky z cínu, mali by byť naozaj okrúhle, hladké a pekné, často sú vidieť pokusy o guličky, ktoré pripomínajú hrudky, niekedy až hrudy štýlu "kam cín kvapol"
  • - ak je šperk patinovaný a následne leštený, malo by byť leštenie pravidelné a starostlivo vykonané. Nemali by sa objavovať úplne nevyleštené miesta, ani miesta príliš vyleštené až do bielostriebornej farby - pokiaľ to však nie je zámer
  • - popis šperku by mal byť podrobný a presný, mal by obsahovať veľkosť, farbu, pokiaľ možno aj pôvod kameňa, veľkosť šperku celého a materiál ktorý bol pri výrobe použitý

 

Pre názornosť je tu vyobrazený šperk s vyššie uvedenými chybami

Na tomto obrázku vidíte všetky vyššie popísané chyby - guličky sú nepravidelné, nemajú tvar, presvitá nezacínovaný drôt, šperk je nedokonale vyleštený, sú vidieť zle uhladené hrany olepovacej pásky, kovový komponent nie je zacínovaný, očko na zavesenie je nepravidelné a príliš tenké, čoskoro môže prerezať koženú šnúrku, ktorá slúži na zavesenie prívesku, použité sklo je odreté a má viditeľnú prasklinu. Drôt je veľmi tenký, bude sa čoskoro deformovať.

 

 

Tu je nezačistená a veľmi nevzhľadná zadná strana šperku, ktorá rozhodne bude škodiť oblečeniu, bude vytrhávať nitky zo svetra a pod.

 

Na nasledujúcich fotkách je šperk podobného štýlu, bez popísaných chýb:

 

Tu je kameň vo šperku pevne zaistený proti vypadnutiu, komponent je zacínovaný, závesné očko je dostatočne pevné

 

Zadná strana toho istého šperku je tu začistená a zdobená tak, aby šperk mohol byť nosený obojstranne. Guličky majú naozaj guľatý tvar.

Pri popise kameňa by sa mohlo uvádzať či sa jedná o kabošon (vďaka opracovaniu sa jedná o drahší kameň) alebo ide o tromlovaný kameň (placku).

Ako antioxidant potom môže poslúžiť aj silnejší jarový roztok ktorým po čase preleštený šperk opláchnete a na záver zľahka potriete olejom, ktorý nájdete v kuchyni. Keď človek vlastní viac cínových šperkov nie je na škodu si zaobstarať k tomu určený antioxidant. Nie je dobré aplikovať toaletné vody ani parfumy cez šperk pretože obsahujú alkohol a môžu šperk poškodiť. Niektoré kamene na neho môžu reagovať a mohli by sa na nich objaviť nepekné škvrny.

Komponent draka na obrázku je pomerne drahý, ale sú aj komponenty za pár eur ale v zlej kvalite. Čo napokon pozná tvorca šperku už pri ich spracovaní. Keď už šperk s komponentom tak odporúčam surový, bez galvaniky, tá robí pri spájkovaní veľkú neplechu. Šperk s komponentom by mal mať aj nižšiu cenu, než keď bude celý šperk ručne vyrobený. Na šperkoch by malo byť uvedené, či obsahujú alebo neobsahujú kupované komponenty.

Viac tu: https://www.artdiela.sk/cinove-sperky

Budete to vedieť ako prvý

Získajte všetky najnovšie informácie o akciách, novinkách, autoroch a našej ponuke. Prihláste sa na odber náších noviniek.